Het begin van het einde of foute humor? “FilmValley is failliet”

Header van de website van FilmValley in april 2009.

Header van de website van FilmValley in april 2009.

Gisteren heeft een medewerker van het filmtijdschrift FilmValley via het webforum meegedeeld dat het tijdschrift per direct ter ziele is gegaan. Ondanks het feit dat de datum – 1 april, voor wie er ongeschonden doorheen gekomen is en er niets van gemerkt heeft – de geloofwaardigheid van het artikel niet bepaald in de hand speelde, lijkt het toch echt definitief: de stekker is eruit.

Website MovieSense.nl heeft de hand kunnen leggen op een persoonlijke mail van een FilmValley-medewerker aan het International Film Festival Rotterdam, waarin inderdaad de vermoedens bevestigd lijken te worden:

De stekker is eruit getrokken bij ons blad. Per direct. We mogen niks meer doen. Vandaar dat ik zelfs afscheid moet nemen per prive-mail in plaats van de gebruikelijke filmvalley-mail. Het waren fantastische jaren. FilmValley was een topblad dat het helaas niet heeft gehaald. Graag wil ik jullie allen heel hartelijk bedanken voor jullie inzet waardoor ons werk vaak een stuk aangenamer werd!

Insiders weten ook te melden dat de redactie per ommegaande zijn spullen heeft moeten pakken, en dat de toekomst van het blad een niet-bestaande is. Dit lijkt ook bevestigd op het forum van FilmValley, waar de verontwaardiging, ongeloof en verbazing van de forumgebruikers wordt neergehaald door voortdurende confirmaties van de redactie, bij monde van onder meer Koen van Otterdijk en Jan van Houten.

Het uitsterven van FilmValley zou een flinke deuk zijn in het filmperslandschap van Nederland – en dat zeg ik niet alleen omdat ik van plan was mijn abonnement te verlengen in augustus. Ondanks het feit dat de FilmValley nog veel verbeteringen had kunnen doorvoeren op het gebied van gebruik van de Nederlandse taal, diepgang en schrijfstijl, was het toch het enige omvangrijke filmblad in Nederland dat zich enigszins kon meten met buitenlandse kanonnen als het Britse Empire. Met name Jan van Houten, Robert Schuit en Ellen van Slagmaat hebben zich meer dan eens zeer sterke schrijvers getoond.

Daarbij sprak uit FilmValley een zeer grote, en voor de verandering eens niet snobistische, liefde voor het mooiste medium op aard. Het waren maandelijks naslagwerkjes die uren leesplezier bezorgden, en garant stonden voor de meest uiteenlopende artikelen, recensies, analyses en specials. Tenslotte heeft het een belangrijke invloed gehad op de uitbreiding van mijn persoonlijke dvd-collectie.

Vanaf hier wens ik FilmValley, in de hoop op een revival, alle goeds voor de toekomst. We zullen duimen dat het allemaal toch een – bijzonder beroerde en uit de hand gelopen – eenaprilgrap blijkt, of dat er plotsklaps een gulle geldschieter (zonder studiefinanciering, zucht) opduikt. Dit hopen we ook voor andere filmvakbladen als Skrien, waarvoor eveneens het faillissement dreigt. Gaat dan werkelijk ├ílle papieren pers ter ziele?

Veel geluk, FilmValley-schrijvers. We klinken in gedachten op een toekomst vol onverwachte, nieuwe mogelijkheden.

Rust zacht?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Nederlands, Tidings

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s